Terugblik op de beleving van papier bij Coldenhove Papier op 3 april 2013
door Ton Hurkmans
De hartelijke ontvangst, de prachtige ligging van de papierfabriek Coldenhove in de mooie en historische omgeving op de Veluwe, de interessante presentaties met toekomst gericht denken en de open discussie maakte het geheel tot een zeer bijzondere beleving voor de 25 aanwezige materiaalontwerpers en kunstenaars
Er werd begonnen met een rondleiding door Kees Cormelissen, Gert van Beek, Ron Sportel, René van Buren, Harry Mulder en Dirk van Vreeswijk. Alle rondleiders straalden enthousiasme uit. Een van de rondleiders zei dat hij nergens anders zou willen werken. De fabriek draaide goed. Het bedrijf is mede-eigenaar van de waterzuiveringsinstallatie en sinds 1985 wordt de restwarmte geleverd aan het nabijgelegen zwembad
Er waren 4 presentaties:
Dirk van Vreeswijk trapte af over de achtergrond van Coldenhove Papier, over papier maken in het verleden, het heden en de toekomst.
Zelfs de verre toekomst schuwde hij niet
(zie hierna)
Coldenhove Papier werd opgericht in 1661.
Er werken thans 130 mensen;
de omzet is ca. 35 M€
Het bedrijf bestaat al 350 jaar en over nog eens 350 jaar ziet het er zo uit: Coldenhove Papier aan Zee!
Coldenhove Papier heeft 2 MG papiermachines en maakt 5 groepen producten:
3 “around the chimney”; 2 wereldwijd
Papier als zichtbaar element in een eindtoepassing:
Coloured Office Board, Coloured Specialties Envelopes en Plakpapier
Papier als onzichtbaar element in een eindtoepassing:
Digitaal Transfer Papier en Digitaal Decor Papier
Coldenhove Papier is geen onderdeel van een groot concern in tegenstelling tot de andere Nederlandse papierfabrieken en kan zelfstandige beslissingen nemen.
Coldenhove Papier heeft het lef om elk jaar te investeren (1 – 2 mln euro / jaar) en het lef om te ondernemen
In de presentatie Kunst en Architectuur: Oppervlakteprints presenteerde Roderic Rosenkamp van www.m2uur.nl de toepassing van Jetcol en Digicol: de wereld van digitale oppervlakte prints op gevels.
Ruimtelijk vormgeven met papier werd gepresenteerd door de wereldberoemde papierkunstenaar Nel Linssen (www.nellinssen.nl) Ze toonde een indrukwekkende film over haar papierkunst: zeer bijzondere en arbeidsintensieve sieraden gemaakt van papier. Het werk van Nel Linssen is te zien in de hele wereld in beroemde musea.
Na de pauze ging Ron Sportel in op ontwikkelingsprojecten bij Coldenhove Papier. Hij kwam met een voor de aanwezigen zeer aansprekend verhaal over de praktijk van papier ontwikkelen: ook de mislukkingen vonden weerklank zoals printed circuitboard karton, schuurpapier en kantendecor.
De avond werd afgesloten met een discussie over nieuwe manieren van kijken tegen papier ontwikkelen voor een fabriek als Coldenhove.
Esther Krop van www.monsterkamer.nl was aanwezig met papier van 50 papierfabrieken en gaf een korte toelichting over de monsterkamer. Ze toonde bijzonder papier en boeken tijdens de pauze en na afloop.
Comments are closed here.