De beleving van inflatables (29 maart 2018)


Deze bijeenkomst vond plaats op 29 maart 2018
bij Publiair in Amsterdam

Een verslag van deze bijeenkomst vindt u in het magazine InnovatieveMaterialen op blz. 14 en 15

Een “inflatable” is een compacte Engelse benaming voor opblaasbare objecten.
Het imago van opblaasbare objecten is helaas niet bijzonder hoog.
Men associeert deze al gauw met ballonen en speelkastelen voor kinderen.
Als je iets verder doorvraagt kennen voetballiefhebbers de opblaas mannetjes met de zwaaiende armen en tennisliefhebbers de opblaashallen. Voor zover er nog echte kampeerders zijn, kennen die soms wel de tenten met opblaasbare baleinen. En, oh ja, ballen zijn inflatables en ook luchtbanden, luchtbedden en opblaasboten.
Er worden massa’s inflatables geproduceerd, maar als productcategorie komen ze zelden aan de orde.

Figuur 1 inflatable Brug, Parijs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De fabricage van inflatables is in principe eenvoudig. Vlakke folies worden aan elkaar geseald tot een driedimensionaal product. Soms worden de folies voorgevormd.
Geavanceerde technologie is dan ook niet zozeer te vinden in de fabricage, maar vooral in de folies en het ontwerp. Supervezels en multilayers worden toegepast om beschadiging en drukverlies te voorkomen.
Bij deze beleving komen een drietal sprekers aan het woord die het onderwerp inflatables vanuit drie invalshoeken benaderen.
Ten eerste de communicatiemogelijkheden door Wilco Ros van het bedrijf Publiair, tevens gastheer.
Ten tweede de ontwerptechnologie door Rogier Houtman van het ingenieursbureau Tentech.
Ten derde een bijzondere toepassing van inflatables, namelijk als ‘bekisting’ door Arno Pronk van de Technische Universiteit Eindhoven.

Publiair
Op de website zeggen zij het volgende over zichzelf:
“Onze missie is het bedenken, ontwerpen en produceren van de meest creatieve, onderscheidende en effectieve opblaasbare maatwerk oplossingen voor merken, bedrijven en organisaties in de hoogst haalbare kwaliteit. En daarin zijn we ruim 45 jaar toonaangevend. Of het nu om start finish bogen gaat, inflatable promotie items, opblaasbare tenten, productvergrotingen of 3D blowups. Wij leveren enkel maatwerk en altijd premium kwaliteit, tegen de best mogelijke prijs. Dit doen we voor kleine en grote merken in diverse branches zoals evenementen, beurzen, sport, retail, automotive, kunst & cultuur. Wereldwijd.

Figuur 2 Het Publiair team met in het midden Wilco Ros

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een van hun recentere projecten is onderstaande opblaasbare kiosk.

Figuur 3 Opblaasbare kiosk van Publiair

 

 

 

 

 

 

 

 

Tentech

Figuur 4 Rogier Houtman, Tentech

Tentech is een innovatief adviesbureau gespecialiseerd in lichtgewicht constructies. Haar architecten en Ingenieurs zijn gespecialiseerd in membraanconstructies, tijdelijke constructies, complexe geometrieën en het gebruik van onderscheidende materialen.
Naast het gebruik van membranen, staal, hout en aluminium onderzoekt Tentech de mogelijkheden van karton, 3D printbare synthetische materialen en bamboe.
Als ingenieursbureau was Tentech betrokken bij diverse spectaculaire projecten die door lucht gesteund worden.

Figuur 5 Inflatable Pavillion Dubuisson

Technische Universiteit Eindhoven

Figuur 6 Arno Pronk

Arno Pronk werkt binnen de Technische Universiteit Eindhoven en de KU Leuven al vele jaren als onderzoeker op het gebied van flexible mal technieken. Inflatables zijn daarbij een essensieel onderdeel. Het project waarmee hij in 2014 veel publiciteit kreeg was een ijskoepel met een overspanning van 30 meter, waarbij een inflatable als ‘mal’ diende. Afgelopen winter bouwde hij in China een ijstoren van 30,5 meter hoog op een inflatatable mal. Als zelfstandig ontwerper realiseeerde hij vele projecten en werkte samen met kunstenaars zoals Jürgen Bey, Dre Wapenaar en Michiel Kluiters.

 

 

 

Figuur 7 De in 2014 gerealiseerde ijskoepel in Finland

 

 

 

Ook leuk:

Comments are closed here.

Over Material design

Verbindt materiaal, ontwerp en kunst

MaterialDesign wil een platform zijn voor een ieder die betrokken is of zich voelt in de wereld van materialen, ontwerp en kunst met een achtergrond van materialen en ontwerp. Deze werelden staan vaak ver van elkaar. MaterialDesign vervult hierin een brugfunctie door het organiseren van bijeenkomsten, symposia en door kennisoverdracht en kennisuitwisseling.

Archief

Inschrijven nieuwsbrief

steun MaterialDesign

MaterialDesign steunt geheel op vrijwilligers.
Om kostendekkend te zijn stellen we een donatie of sponsoring zeer op prijs.

rek. nr. NL78RABO 0135 0434 09
t.n.v. Stichting MaterialDesign te Zeist

Ook hosting van een bijeenkomst door uw instelling of bedrijf is zeer welkom

Nieuwsbrieven