Terugblik op de beleving van nonwovens bij Lantor


door Karen Laird en Ton Hurkmans

Met een avondvullende programma over niet geweven stoffen  in het vooruitzicht trokken eind februari bijna 40 belangstellenden richting Veenendaal, naar het in nonwovens gespecialiseerd bedrijf Lantor BV. Bij aankomst werd de bezoekers eerst een rondleiding door de fabriek aangeboden, om iets meer inzicht in het product ‘nonwoven’ te verschaffen. Want hoe ontstaat nu een materiaal dat niet gebreid of gestikt wordt?

De organisatie, de rondleiding en de ontvangst bij Lantor waren voortreffelijk.
Het was een gevarieerde en geanimeerde bijeenkomst  met een zeer creatieve discussie. Er was na afloop een prijs voor de beste vraag.

Sebastiaan Weij van Lantor gaf een inleiding over zijn bedrijf. (zie ook: organisatie Lantor)

Sebastiaan Weij, application engineer bij Lantor, gaf een korte inleiding over de geschiedenis van Lantor, het fabricageproces en de belangrijkste producten.
Lantor BV is opgericht in 1959 als Hollantor BV met Nederlandse, Engelse en Amerikaanse aandeelhouders. De initiële focus lag op de productie van non-woven ondertapijten. Een paar jaar later, werd Hollantor BV omgedoopt tot Firet BV. Tien jaar later werd Firet BV omgedoopt tot Lantor BV.  Tegen het midden van de jaren tachtig, is Lantor begonnen te diversifiëren naar industriële toepassingen, wat resulteerde in de ontwikkeling van unieke en revolutionaire producten zoals non-woven waterblokkerende tapes voor de kabelindustrie en niet-geweven kern materialen voor de composieten industrie.
Met de voortdurende verschuiving van de textielindustrie naar lage-lonen-landen, besloot Lantor  zich te concentreren op de industriële toepassingen en verkocht  in 1998 haar interlining activiteiten, met inbegrip van de merknaam Firet ® . Sindsdien handelt het bedrijf onder de naam Lantor BV, alsmede gevestigde merknamen en handelsmerken, zoals Coremat ®, Soric ®, Finishmat ® en CondenStop ®. Vandaag de dag, heeft Lantor BV een bezetting van 150 fte met een omzet van 37M (in 2010)
Lantor BV is een volledig geïntegreerd productie-bedrijf met als belangrijke stappen in het fabricageproces: vezels, “web forming en webbonding”, de afwerking en het  maatwerk. Deze verticale integratie zorgt voor een effectieve productontwikkeling, constante kwaliteit en flexibele logistiek.
Vervolgens gaf hij een overzicht van producten van Lantor:
  • Kabel producten: kabel tapes, Lantor heeft hierin een sterke marktpositie
  • Composieten: flexibel kernmateriaal voor de composiet-industrie, met optimale eigenschappen, laag gewicht, lage kosten en esthetisch
  • Constructie: anti-condens membranen voor daktoepassingen
  • Speciale producten: voor diverse toepassingen, zoals de bouw , filtratie, verpakkingen, tuinbouw

Sebastiaan Weij benadrukte in zijn presentatie dat nonwovens  “engineered materialen, van begin tot eind” zijn. Er is een duidelijk verschil met textiel, want: “Dat begint dan met garens. Een structuur ontstaat door deze te breien of anderszins te bewerken en de samenhang tussen de garens bepaald de kracht van het materiaal. Bij nonwovens is de sterkte afhankelijk van de sterkte van de vezel: een wezenlijk verschil!”

De lange vezels die gebruikt worden kunnen van natuurlijke oorsprong zijn – houtpulp, katoen, jute – of juist synthetisch (polyester). Zij worden ingedeeld op basis van gewicht en lengte, om via bijvoorbeeld een parallel-laid of cross-laid techniek tot een vlies gebonden te worden via chemische, mechanische en thermische processen. In basis gebeurt het produceren van nonwoven materiaal dus in 3 stappen: het selecteren van de vezels, webvorming en “webbonding”.

Bij Lantor was te zien hoe de vezels eerst zorgvuldig werden gedoseerd en gemengd, afhankelijk van de gewenste eigenschappen, waarna zij uit elkaar werden getrokken, in de kaardeermachine parallel aan elkaar werden gelegd en met bindmiddel tot een vlies aan elkaar gebonden. Het zo ontstane vlies kan daarna bewerkingen ondergaan  – finishing – om de gewenste eigenschappen toe te voegen, zoals chemische resistentie, vlamvertragendheid, hoger absorptievermogen etc.

Nonwovens zijn niet duur, en daarom zeer geschikt voor disposable toepassingen, zoals luiers, theezakjes en wattenschijfjes. Maar de toepassingsgebied van deze materialen is veel breder. Bij Lantor worden synthetische nonwovens ontwikkeld en geproduceerd die internationaal verkocht worden en die een hoge toegevoegde waarde voor technische en industriële toepassingen bieden. De producten van Lantor zijn als halffabricaat een essentieel onderdeel van de eindproducten van haar klanten, vaak onzichtbaar als kernmateriaal maar wel waardetoevoegend. Deze worden toegepast in uiteenlopende industrieën, waaronder de kabel-,composiet-, bouw-, verpakkings- en automobielindustrie,

Jackie Howard (textiel kunstenaar) deed in haar presentatie een aantal uitspraken, die haar inspiratiebronnen goed weergeven:
mijn creaties komen vanuit de schepping en de natuur, “uit de dingen om mij heen”.
Ook fotografie maakt een belangrijk deel uit van mijn werk, dat begon met fascinatie voor bomen. Boomschors bijvoorbeeld inspireerde mij tot het maken van een mooi relief. Ook luchten, maansverduisteringen, sterrenstelsels en planeten zijn een inspiratiebron.
Hoe maak je zoiets hemels met zoiets aards als textiel?
Dan moet het luchtig en transparant zijn. Nonwoven is hier een uitstekend materiaal voor. Je kunt laag op laag opbouwen. Ik houd van rijk, gelaagdheid en nog een vlies toevoegen.
Spelen met materialen en kleuren.
Jackie: “Ik streef ernaar om emotie op te roepen, en ik ben altijd op zoek naar nieuwe ontdekkingen – je wilt als kunstenaar altijd je eigen handtekening zetten”. Haar handtekening is helder: het gebruiken van textiel en nonwovens om eeuwenoude thema’s en rituelen te verwerken tot mystieke en oorspronkelijke kunst.

De kunst van de nonwovens:
Nonwoven materialen voegen niet alleen waarde toe aan industriële producten, ook bieden zij ongekende mogelijkheden voor een kunstenares als Jackie Howard om met lagen structuur en reliëf aan haar kunstwerken toe te voegen. Zij gebruikt daarbij een rijk kleurenpalet die de schakeringen van de natuur weerspiegelen. Door de veelvuldige toepassing van spiraalstelsels stralen de werken zowel beweging als oneindigheid uit.

zie ook: jackiehoward.nl/gallery

 

Mark van Loon

Mark van Loon (Utec Composites B.V.)
Innovatie met nonwovens

Met het kernmateriaal van Lantor kunnen ook industriële toepassingen een eigen uitstraling krijgen. Zo heeft Utec Composites een geheel nieuw materiaal ontwikkeld op basis van de nonwovens van Lantor. Utec  Composites is een bedrijf dat zich richt op het ontwikkelen en produceren van grootschalige composiet producten voor de weg- en waterbouw, door middel van gesloten maltechniek (RTM).

Mark van Loon, directeur/eigenaar van Utec Composites: “De vondst van Lantor was een materiaal dat transparant is. Dat resulteerde uiteindelijk in de ontwikkeling van het materiaal dat wij S-lucentie hebben genoemd.” Het is een prachtig materiaal, dat overdag glanzend wit is, maar ‘s nachts lichtdoorlatend, dat voor het eerst is toegepast in de randelementen van N201-viaducten bij Hoofddorp over de Rijksweg A4.

“Als lichtbron dienen de LED strips die in de koof geïntegreerd zijn,” vertelde van Loon. “De ontwikkeling was wel een behoorlijk leerproces. Zo kwamen wij erachter dat de gelcoat, waar een aantal lagen van nodig was, aangebracht moest worden door een robot. Als er ook maar één oneffenheid in de coat zat, zag je dat als de licht er door scheen.” Hij ziet vele toepassingen voor dit materiaal in de architectuur, en het is ook gunstig voor de ontwikkelingen in LED verlichting: “Het geeft LED een gezicht naar buiten.”

zie ook zijn presentatie

Nieuwe ontwikkelingen
Boris van der Kolk gaf na deze 3 presentaties gaf productmanager van Lantor nog even kort weer wat de nieuwste ontwikkelingen zijn waar Lantor momenteel mee bezig is. Lantor innoveert op industriële toepassingen; nieuwe ontwikkelingen zijn op basis van de functionaliteit van het product, en niet het product zelf. Zo kijkt het bedrijf naar de mogelijkheden om onder andere toepassingen als elektromagnetische shielding te ontwikkelen, of het vlies als een “conductive veil” te gebruiken bij het poedercoaten van kunststofdelen, waardoor er geen oplosmiddelen meer nodig zouden zijn.  Het zijn ontwikkelingen waar Lantor volop nog aan werkt.

Discussie
De avond eindigde met een levendige discussie, waarbij suggesties gedaan werden voor het toepassen van deze technologie in dynamische kunstwerken, als gevelplaten en zelfs als “customized” badkuipen in bijvoorbeeld hotels. De mogelijkheden lijken inderdaad oneindig!

.

Ook leuk:

Comments are closed here.

Over Material design

Verbindt materiaal, ontwerp en kunst

MaterialDesign wil een platform zijn voor een ieder die betrokken is of zich voelt in de wereld van materialen, ontwerp en kunst met een achtergrond van materialen en ontwerp. Deze werelden staan vaak ver van elkaar. MaterialDesign vervult hierin een brugfunctie door het organiseren van bijeenkomsten, symposia en door kennisoverdracht en kennisuitwisseling.

Archief

Inschrijven nieuwsbrief

steun MaterialDesign

MaterialDesign steunt geheel op vrijwilligers.
Om kostendekkend te zijn stellen we een donatie of sponsoring zeer op prijs.

rek. nr. NL78RABO 0135 0434 09
t.n.v. Stichting MaterialDesign te Zeist

Ook hosting van een bijeenkomst door uw instelling of bedrijf is zeer welkom

Nieuwsbrieven