De beleving van rapid prototyping (7-12-2011)
De bijeenkomst vond plaats bij ProtoSpace in Utrecht op 7 december 2011.
Toelichting (Wim Poelman en Peter Legierse):
Als het ging om rapid prototyping (RP) dan ging het aanvankelijk zeker niet over beleving.
RP werd gezien als een handige manier op snel een 3D model te hebben van iets dat op de computer is ontworpen. Vooral in de beginfase van RP leverde het resultaat eerder een negatieve dan een positieve beleving. Stereolithografie (SLA) leverde een grof-geribbeld product op met een onbestemde kleur en weinig robuustheid. Om er iets toonbaars van te maken moest men flink schuren, plamuren en spuiten.
Bij architectuur was dit anders. Daar was men gewend aan maquettes waar sowieso kleur en textuur aan de fantasie van de toeschouwer werd overgelaten.
Inmiddels kijken we er anders tegenaan. We hebben de RP technieken leren zien als techniek om mooie dingen mee te maken waarbij de mogelijkheden en de grenzen door het proces worden bepaald. En de mogelijkheden van die processen en de hoeveelheid toe te passen materialen groeien spectaculair.
Een positieve beleving wordt veroorzaakt door de welhaast onbegrensde mogelijkheden om de meest waanzinnige vormen te realiseren. Het feit dat men in een enkel proces een ketting kan maken met vele schakels die kant en klaar gemonteerd zijn is ronduit spectaculair. Het is duidelijk dat we bij de bespreking van RP onderscheid moeten maken tussen RP als ontwerptool en RP als productiemiddel gebruikmakend van spectaculaire vormgevingsmogelijkheden.
In de presentaties kwamen verschilende aspecten van Rapid Prototyping / 3D-printing aan de orde, zoals:
Rapid Prototyping als ontwerptool, als productietechniek , kostenoverwegingen en uiteraard de beleving ervan.
Verdere informatie kunt u vinden in: De beleving van rapid prototyping
Programma
In het programma zal wederom in een ‘state of the art’ lezing een overzicht geboden worden van de nieuwste ontwikkelingen. Daarna zullen vormgevers uit de praktijk hun ervaringen en visie op de rol van rapid prototyping in het ontwerpproces vertolken.
De bijeenkomst wordt afgesloten met een discussie. De sprekers zijn:
Wouter Pijzel
Inleider en discussievoorzitter van de bijeenkomst is Wouter Pijzel. Wouter Pijzel is directeur van Protospace Utrecht en onze gastheer. Daarnaast is hij voorzitter van NOVU, de Nederlandse Orde Van Uitvinders. Geen betere persoon dus om te discussiëren over de toekomst van Rapid Prototyping.
Els van de Ven
Els van de Ven is betrokken bij de gloednieuwe branchevereniging RapidPro.
Charlotte Jansen
Charlotte Jansen van Printed Jewelry vertelt over de beleving van “additive manufacturing” wanneer deze technologie wordt ingezet voor de realisatie van eindproducten.
Bart Veldhuizen
Bart Veldhuizen is van het bedrijf Shapeways dat gevestigd is in Eindhoven en New York, Shapeways positioneert zich als een inspirerende plek waar jij je eigen ontwerpen tot leven kunt brengen.
Comments are closed here.