De Beleving van papier op 3 april 2013 bij Coldenhove Papier


Papier als constructief en decoratief materiaal in duurzame producten
Wim Poelman

Op 3 april aanstaande is de Beleving van papier gepland.
Papier is al eerder aan de orde geweest in het kader van verpakkingen en sandwichpanelen, maar nog nooit expliciet.  De bijeenkomst vindt plaats in een van de oudste papierfabrieken in Nederland, Coldenhove te Eerbeek.

Coldenhove Papier

De papierindustrie, en met name Coldenhove, is bezig met veel innovatieve ontwikkelingen waarin zij graag de creatieve industrie wil betrekken. Papier wordt nog steeds geassocieerd met drukwerk, verpakkingen  en disposibles, maar wordt in steeds meer duurzame producten verwerkt, Iets dat in Japan al sinds mensenheugenis wordt gedaan.

Coldenhove Papier werd opgericht in 1661, in de Gelderse plaats Eerbeek op een landgoed van Willem de Derde.  Het is een onafhankelijk familiebedrijf dat meer dan drie eeuwen bestaat en onder andere groot is geworden in enveloppen en mappen. Je zou verwachten dat het bedrijf problemen ondervindt van de informatie en communicatie-industrie omdat er  minder post gestuurd en opgeborgen wordt. Toch is dit niet waar.

Producten op basis van sublimatietransfer

Het bedrijf is in staat geweest nieuwe producten te ontwikkelen die aansluiten bij de informatiseringgolf, bijvoorbeeld door het ontwikkelen en leveren van speciaal papier voor sublimatietransfer van inkjet drukwerk.

Duurzaam materiaal
Tijdens de bijeenkomst zal uiteraard verteld worden over de historie van papier, maar dit uitsluitend met het oog op de toekomst. De bedoeling is om met industrieel ontwerpers en kunstenaars van gedachten te wisselen over mogelijke toekomstige ontwikkelingen.
Papierpulp is een natuurlijk materiaal waarin CO2 is vastgelegd. Met papierpulp als basis wordt niet alleen papier en karton gemaakt, maar bijvoorbeeld ook volkernplaat (Trespa) en 3D vormen zoals trays voor eieren.
In het bijzonder interessant zijn de mogelijkheden om papiertechnologie met andere technologie├źn te combineren. Dit doet Coldenhove al waar het gaat om inkjet printtechniek, maar er zijn vele andere technieken die wellicht in aanmerking zouden kunnen komen, zoals de vele bestaande vorm- en lamineertechnieken.
Als U zich  inschrijft op de nieuwsbrief van MaterialDesign wordt U automatisch op de hoogte gehouden van het programma.

eierverpakkingen

papieren jurk (Andrea Cook)

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Gebouw van papieren kokerconstructies (Shigeru Ban)

papieren sieraden (Nel Linssen)

.

.

.

.

.

.

.

.
.

Ook leuk:

Comments are closed here.

Over Material design

Verbindt materiaal, ontwerp en kunst

MaterialDesign wil een platform zijn voor een ieder die betrokken is of zich voelt in de wereld van materialen, ontwerp en kunst met een achtergrond van materialen en ontwerp. Deze werelden staan vaak ver van elkaar. MaterialDesign vervult hierin een brugfunctie door het organiseren van bijeenkomsten, symposia en door kennisoverdracht en kennisuitwisseling.

Archief

Inschrijven nieuwsbrief

steun MaterialDesign

MaterialDesign steunt geheel op vrijwilligers.
Om kostendekkend te zijn stellen we een donatie of sponsoring zeer op prijs.

rek. nr. NL78RABO 0135 0434 09
t.n.v. Stichting MaterialDesign te Zeist

Ook hosting van een bijeenkomst door uw instelling of bedrijf is zeer welkom

Nieuwsbrieven