De Beleving van Materialen door Ontwerpers


Beleving van Materialen door Ontwerpers

Datum: 11 december 2012

Plaats: Faculteit Industrieel Ontwerpen, TU-Delft
Tijd:  18 uur
Organisatie: Stichting Material Design i.s.m. Product en KIVI NIRIA

Op dinsdag 11 december vond op de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft een avondbijeenkomst plaats met als titel “De Beleving van Materialen door  Ontwerpers”
Dit evenement was gekoppeld aan een tentoonstelling over materialen in de hal van de faculteit.

tentoonstelling materialen, TUD

In de tientallen bijeenkomsten in het kader van “de beleving van…” is nooit expliciet de beleving van materialen door de ontwerper aan de orde geweest. Het ging altijd om de eindgebruiker, terwijl het aannemelijk is dat de visie op materialen door ontwerpers verschilt van die van veel eindgebruikers.

 

 

.

 

Ontwerpers zullen meer nadenken over materialen en gevoeliger zijn voor aspecten als authenticiteit. Vroeger kon men spreken van “see what you get”. Als het er als hout uit zag kon je ervan uitgaan  dat het hout was. Tegenwoordig moeten we wellicht onderscheid maken tussen materiaal en decor. Het is gewoon geworden dat je gefopt wordt. Materiaal is een illusie geworden, het is slechts een print en,  met gebruik van moderne technieken, niet eens bestendig. Dessins zijn straks elektronisch op te roepen. Een interessante vraag op 11 december is hoe we hier als ontwerpers mee om gaan. Wel blijkt dat we heel vaak de dessins lenen van gevestigde materialen. Meer dan 50% van de dessins die Abet verkoopt zijn geleend van klassieke materialen.

Kernvraag is:  Nemen we deze ontwikkeling voor lief of gaan we voor “eerlijk” materiaalgebruik.

Ook leuk:

Comments are closed here.

Over Material design

Verbindt materiaal, ontwerp en kunst

MaterialDesign wil een platform zijn voor een ieder die betrokken is of zich voelt in de wereld van materialen, ontwerp en kunst met een achtergrond van materialen en ontwerp. Deze werelden staan vaak ver van elkaar. MaterialDesign vervult hierin een brugfunctie door het organiseren van bijeenkomsten, symposia en door kennisoverdracht en kennisuitwisseling.

Archief

Inschrijven nieuwsbrief

steun MaterialDesign

MaterialDesign steunt geheel op vrijwilligers.
Om kostendekkend te zijn stellen we een donatie of sponsoring zeer op prijs.

rek. nr. NL78RABO 0135 0434 09
t.n.v. Stichting MaterialDesign te Zeist

Ook hosting van een bijeenkomst door uw instelling of bedrijf is zeer welkom

Nieuwsbrieven