Leer (2015-12-10) Rompa Leder


De beleving van leer

header_rompa2

Samenvatting:
De bijeenkomst vond plaats bij Rompa op 10 december 2015
Provincienbaan 19 te Rijen
Het was een bijzondere en inspirerende bijeenkomst. De bijeenkomst werd goed bezocht.
Daniel Rompa introduceerde Rompa Leder. Daarna volgde er een rondleiding in de fabriek met een toelichting op het proces van leerlooien en op de speciale kwaliteiten leer.
Mandy den Elzen toonde haar collectie van objecten uit biologische grondstoffen, geïnspireerd op de natuur en het leven.
Jannita van den Haak van Jannissima Design & Styling Studio toonde prachtige ontwerpen van luxe hand- en reistassen, rugzakken en trolleys.

Rompa leer

Rompa leer

Daniel Rompa introduceerde Rompa Leder
(zie ook hierna)
Hij en zijn medewerkers leidden ons rond in de fabriek.
De rondleiding  met de geur van leer in de leerlooierij fabriek was op zich al een beleving.
We kregen een goed zicht op de speciale kwaliteiten leer, zoals crust, wet- blue en diverse high qualities “finished leather”  Ook het proces van leerlooien  werd toegelicht te midden van de indrukwekkende installaties.
Mandy den Elzen toonde haar collectie van objecten uit biologische grondstoffen, geïnspireerd op de natuur en het leven. 
Jannita van den Haak van Jannissima Design & Styling Studio toonde prachtige ontwerpen van luxe hand- en reistassen, rugzakken en trolleys.

 

mandy den elzen

Mandy den Elzen aan het werk

Mandy den Elzen toonde haar collectie van objecten uit biologische grondstoffen, geïnspireerd op de natuur en het leven. Ze vertelde een persoonlijk verhaal met haar motivatie voor creaties van bijzondere kunstvoorwerpen, onder de noemer “bio-art” Ze liet een aantal mooie voorbeelden zien van bio-art, waarbij ze alle onderdelen van vee gebruikt en deze op een bijzondere wijze vormgeeft. Ze verkent hierbij de mogelijkheid om dierlijke organen voor het maken van leer  te gebruiken. Bijvoorbeeld, de vorm en de prestaties van elk compartiment van de spijsvertering zijn geïntegreerd, en dus elke darm heeft een andere vorm, textuur en vouwen. Het leer van de maag van een koe  en van een conventionele huid delen soortgelijke kwaliteiten in treksterkte, flexibiliteit en scheurweerstand. Ze toont tijdens haar presentatie een aantal bijzondere kunst objecten deze van bio-art. Mandy den Elzen exposeert wereldwijd, zie hierna:

Exhibitions:OLYMPUS DIGITAL CAMERA
FIDM/Fashion Institute of Design Los Angeles
Fadfest Barcelona collaboration of Het Nieuwe Instituut & Materfad
Verbeke Foundation Kemzeke
Roca Gallery Lisboa
”What’s next” at Museu del Disseny de Barcelona
Museo del Gioiello, Vicenza
King Abdulaziz Center for World Culture Saudie-Arabia
Art Rotterdam Prospects & Concepts

Jannita van den Haak

Jannita van den Haak

Jannita van den Haak van Jannissima Design & Styling Studio,  was de verrassende laatste spreker. Ze toonde prachtige ontwerpen van luxe hand- en reistassen, rugzakken en trolleys. Al haar ontwerpen zijn handgemaakt.

Ze toonde ook een voorbeeld van het hergebruik van leer, waarbij lederresten van Jannissima’s producten worden hergebruikt.  In een project in Marokko transformeren vrouwen met authentieke knooptechnieken de leerresten tot prachtige kleden.
Ze heeft met haar ontwerpen een aantal prijzen gewonnen.

Zie ook  haar presentatie

 

Geschiedenis van leer

Eigenlijk is het bijzonder dat leer nog niet aan de orde geweest is. Het is een van de oudste, door de mens gebruikte, materialen. Er is dan ook een lange traditie waar het betreft vormgeving en vervaardigingsmethoden. Het werd voor verschillende doeleinden gebruikt zoals tenten, kleding, waterzakken etc. en uiteindelijk ook voor meubels. Vóór de middeleeuwen werden de huiden gedroogd bij het kampvuur en gevet. Hierdoor trad er conservering op. Vanaf de Middeleeuwen werd gelooid met behulp van vet, aluin en plantaardige materialen. Door de eeuwen heen zijn deze middelen over de gehele wereld gebruikt. Het looien nam veel tijd in beslag en men ging naar methoden zoeken om dit te versnellen.

Pas in de loop van de 19e eeuw wordt het door de technologische ontwikkeling mogelijk om het looiproces te versnellen en te vereenvoudigen met behulp van allerlei machines. In 1848 wordt de looiende werking van chroomzouten ontdekt. De looiers gaan al snel deze chroomlooistoffen gebruiken en rond de eeuwwisseling is de chroomlooiing minstens zo belangrijk als de plantaardige looiing. In begin 20e eeuw wordt het mogelijk om synthtische looistoffen te maken ( deze zijn vooralsnog) minder van kwaliteit. Chroomlooiing wordt nog steeds het meest gebruikt.

leer-1

De huid

De huid bestaat uit 3 lagen: de opperhuid (onbruikbaar), de lederhuid (kan alleen leer van gemaakt worden) en onderhuids bindweefsel.
Omdat alleen van de lederhuid leer gemaakt kan worden, moet de opperhuid en het onderhuids bindweefsel eerst verwijderd worden voordat men kan beginnen met looiing van de huiden. De lederhuid bestaat uit de nerflaag en reticuleerlaag.
De nerflaag is opgebouwd uit fijne verweven collageenvezels die min of meer in verticale richting lopen en samen komen in het bovenste laagje van de nerflaag.
In de collageenlaag zijn deze vezels grover en lopen ze meer in horizontale richting.

Het kleuren van leer

De primitieven deden dit met natuurlijke kleurstoffen, zoals sappen van planten en vruchten. Dit zijn een beperkt aantal kleuren. Rond 1860 werd de eerste synthetische kleurstof geproduceerd. Tegenwoordig kennen we de verzamelnaam aniline kleurstoffen. Leer hoort door en door gekleurd te worden, puur en alleen met kleurstoffen.

Finishen van leer

Dit is, eventueel, de laatste bewerking die het leer ondergaat. Hierbij krijgt het leer bijvoorbeeld glans, bescherming tegen vuil en vlekken, krassen en een betere waterbestendigheid etc. Dit wordt daadwerkelijk gedaan met verf wat aan het oppervlak van het leer zit en de uiteindelijke de kleur, de lichtechtheden en gevoel van het leer bepaalt.

Bron: Ledervisie

Over Rompa

Rompa Leather is een familiebedrijf dat opgericht is in 1906. Onze gastheer, Daniel Rompa, vertegenwoordigt de vierde generatie. Het produceert hoge kwaliteit leder voor schoenen, meubelen en andere toepassingen.  Sinds de tachtiger jaren vindt de productie plaats op basis van van halffabricaten . Echter, sinds de overname en herstart van de looierij in Lichtenvoorde  (Hulshof) kwam er weer de gelegenheid het gehele looiproces in huis uit te voeren.  Rompa Tanneries zal zich in de toekomst ontwikkelen op de kenmerken kwaliteit en duurzaamheid, gebruik makend van de prestaties van Hulshof op dit gebied.  Bijvoorbeeld zal het biologisch afbreekbaar leerconcept verder worden ontwikkeld.

 

Rompa Leather

Rompa Leather

Sprekers

Daniel Rompa

Daniel Rompa

Mandy den Elzen

Mandy den Elzen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De inleiding werd verzorgd door Daniel Rompa van Rompa Leather

Mandy den Elzen stelde de vraag aan de orde of een kunstenaar de schoonheid van de natuur kan evenaren? Of is de natuur alleen schoon in zichzelf?
In de natuur is de vorm bepaald omwille van de functie. Deze eerlijkheid in vorm bepaald door biologische behoeften en processen is een onuitputtelijke bron van inspiratie.
De zoektocht en het uitgebreide onderzoek van het materiaal is het werk. Er blijkt schoonheid te vinden op plaatsen waar je die in eerste instantie nooit zou verwachten.
In het werk wordt de essentie van de materiaal-specifieke kenmerken gedistilleerd. De specifieke kenmerken die appelleren worden getoond in hun eigen recht.
Met een bijna wetenschappelijke benadering en nauwkeurigheid ben ik rechtstreeks betrokken bij het proces van het transformeren van het materiaal uit zijn ruwe vorm naar een volbracht werk.

Programma:

18:00 ontvangst met een hapje (pizza punt) en een drankje
18:30 Inleiding door de voorzitter van MaterialDesign Wim Poelman
18:40 Toelichting Rompa Leder door Daniel Rompa: geschiedenis, beleid en
producten
19:10 Rondleiding door de fabriek en pauze
19:50 Creatie van objecten uit biologische grondstoffen door Mandy den Elzen
20:20 Jannissima,  Luxury Leather Goods door Jannita van den Haak
20:40 Discussie
21:00 Sluiting

Ook leuk:

Comments are closed here.

Over Material design

Verbindt materiaal, ontwerp en kunst

MaterialDesign wil een platform zijn voor een ieder die betrokken is of zich voelt in de wereld van materialen, ontwerp en kunst met een achtergrond van materialen en ontwerp. Deze werelden staan vaak ver van elkaar. MaterialDesign vervult hierin een brugfunctie door het organiseren van bijeenkomsten, symposia en door kennisoverdracht en kennisuitwisseling.

Archief

Inschrijven nieuwsbrief

steun MaterialDesign

MaterialDesign steunt geheel op vrijwilligers.
Om kostendekkend te zijn stellen we een donatie of sponsoring zeer op prijs.

rek. nr. NL78RABO 0135 0434 09
t.n.v. Stichting MaterialDesign te Zeist

Ook hosting van een bijeenkomst door uw instelling of bedrijf is zeer welkom

Nieuwsbrieven