Introductie de beleving van kurk (3-12-2014) TU Delft IO


Beleving van kurk, 3 december, Faculteit Industrieel Ontwerpen,

Landbergstraat 15, 2628 CE Delft

 Velen die deze titel lezen zullen deze direct associëren met Arjan Ederveen en Tosca Niterink in hun hilarische programma “Creatief met Kurk”.

creatief met kurk

Arjan Ederveen en Tosca Niterink

Ana Mestre

Ana Mestre

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat daarin niet aan de orde kwam is dat kurk een prachtig, milieuvriendelijk, materiaal is waar een enorme industrie achter staat. Deze industrie is gelokaliseerd in Portugal waar de grootste concentratie aan kurkbomen te vinden is. Deze kurkindustrie staat onder druk.

Een van de grootste toepassingsgebieden, flessenkurken, is grotendeels weggevallen en er moet gezocht worden naar nieuwe toepassingsgebieden. Dit is dan ook het onderwerp van het promotie-onderzoek van de portugese  Ana  Mestre, die een dag voor deze bijeenkomst op het onderwerp promoveert.

Haar titel luidt: “Cork Design: an action design intervention approach towards sustainable product innovation”. Een resultaat van haar project is een reeks aan voorbeeldproducten die ontworpen zijn door een geselecteerde groep ontwerpers.

kurk contactdooskurk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op 3 december zal ze de resultaten van dit project toelichten, maar dat zal, zoals gebruikelijk bij onze bijeenkomsten, plaatsvinden in combinatie met een voordracht van een ondernemer.
Hiervoor mogen we Boy Maas verwelkomen.

Boy Maas

Boy Maas

Boy Maas ( interieur & projecten) heeft samen met zijn partner Jacqueline van Hout ( mode & lifestyle), Puurkurk in Eersel opgericht
Hij zal zijn visie als ervaringsdeskundige ondernemer geven op de economische kansen van designproducten uit kurk.

Achtergrond van PuurKurk

PuurKurk is een bedrijf opgericht in november 2012 en verkoopt uitsluitend producten gemaakt van kurk. Het bedrijf beschouwt kurk als een groen natuurproduct met unieke eigenschappen, zowel qua looks als comfort, en is altijd opzoek geweest naar nieuwe ideeën en mogelijkheden.
Het doel van PuurKurk is om kurk te ontdoen van het stoffige imago van de jaren tachtig en iedereen opnieuw kennis te laten maken met ‘dit mooie materiaal’.
Het assortiment bestaat uit schoenen, mode accessoires, lifestyle producten, vloeren, wanden en complete interieurprojecten.

kurk wand

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De producten komen grotendeels uit Portugal en eventueel ook uit andere landen rondom het middellands zeegebied. In deze gebieden heeft men door de eeuwen heen grote kennis kunnen opbouwen over het verbouwen, oogsten en verwerken van kurk wat resulteert in kurkproducten van een zeer hoge kwaliteit.

Tijdens de discussie  zullen ook eventuele structurele  en functionele mogelijkheden van kurk aan de orde worden gesteld. Zo is kurk 100% natuurlijk, milieuvriendelijk en recyclebaar. Buiten het feit dat kurk ecologisch verantwoord en duurzaam is, is het ook waterafstotend, antistatisch, elektrisch isolerend, lichter van gewicht, onderhoudsvriendelijk  en voor vloeren en wanden ook warmte isolerend.

U kunt hier aanmelden: info@materialdesign.nl

De bijeenkomst is gratis, maar een kleine bijdrage in de kosten is meer dan welkom.

Ook leuk:

Comments are closed here.

Over Material design

Verbindt materiaal, ontwerp en kunst

MaterialDesign wil een platform zijn voor een ieder die betrokken is of zich voelt in de wereld van materialen, ontwerp en kunst met een achtergrond van materialen en ontwerp. Deze werelden staan vaak ver van elkaar. MaterialDesign vervult hierin een brugfunctie door het organiseren van bijeenkomsten, symposia en door kennisoverdracht en kennisuitwisseling.

Archief

Inschrijven nieuwsbrief

steun MaterialDesign

MaterialDesign steunt geheel op vrijwilligers.
Om kostendekkend te zijn stellen we een donatie of sponsoring zeer op prijs.

rek. nr. NL78RABO 0135 0434 09
t.n.v. Stichting MaterialDesign te Zeist

Ook hosting van een bijeenkomst door uw instelling of bedrijf is zeer welkom

Nieuwsbrieven