De beleving van geur (27 november 2007)
beleving van geur (pdf document)
Reukzin is het vermogen om sporen van (chemische) stoffen te detecteren in de lucht, eventueel ook in het water. Bij de mens en bij alle zoogdieren is de reukzin gelegen in de neusholte. In medisch jargon spreekt men van olfactorisch vermogen. De aard van de stoffen die kunnen worden geroken, wisselt sterk tussen soorten en ook tussen individuen.
Vaak zijn we ons niet bewust van het belang van ons reukorgaan. Pas wanneer de neus ons in de steek laat (bijvoorbeeld door een verkoudheid), merken we dat ons leven doordrenkt is van geuren. Reuk is nauw verwant aan smaak. Samen maken deze zintuigen dat we proeven wat we eten en dat we kunnen genieten van lekker eten en drinken. Het verlies van het reukvermogen kan gevaarlijk zijn. Je ruikt niet of voedsel bedorven is, of er brand is of een gaslek, of er gevaarlijke stoffen in de lucht hangen, enzovoort. Ook in de insecten- en plantenwereld spelen reuk en geur een belangrijke rol, vooral bij communicatieprocessen.
samenvatting Esther Dekker (Word document)
Comments are closed here.