Impressie van “de beleving van decoratieve materialen”
Ton Hurkmans
Het was een druk bezochte bijeenkomst “de beleving van decoratieve materialen” bij het Materia Inspiration Centre in Amsterdam.
Els Zijlstra, de directeur van Materia presenteerde met gepaste trots het nieuwe Centrum. Inspiratie kan hier worden verkregen door alleen al te kijken naar de vele tentoongestelde materialen, maar ook door bijvoorbeeld de material explorer van Materia te gebruiken.
.
Architect/oprichtster Els Zijlstra gaf haar visie op de beleving van decoratieve materialen en gebruikte daarvoor als leidraad de Maslov piramide: van fysiologische behoeften, een eerste levensbehoefte, gericht op betekenisgeving aan de omgeving en communicatie met anderen, tot zelfverwerkelijking. Vertaald naar decoratieve materialen zou je kunnen zeggen: van zintuiglijk genot, macht en succes, effectbejag tot geestelijk genot. Els Zijlstra is met name geïnteresseerd in de grenzen van schoonheid van decoratie. Aan de ene kant neigen mensen naar blingbling en aan de andere kant zoeken ze de soberheid van rauw beton. Vervolgens gaf ze ook een interessante visie op materialen in hun omgeving.
Decoratie door inspiratie was hier het motto.
U ziet een aantal prachtige voorbeelden in de fotogalerij hierna. Thans heeft Koninklijke Makkum zich gespecialiseerd in keramische toepassingen, waarbij een schat aan kennis ontwikkeld is. Dit heeft geleid tot een groot aantal aansprekende projecten, waarvan ook een paar voorbeelden in de fotogalerij te zien zijn.
De kennis is nu de “core business” geworden, niet het maken.
Baukje Trenning presenteerde werk in beton, in keramiek en op locatie.
Het unieke van haar werk is dat ze bijzondere aspecten toevoegt aan haar decoraties van de verschillende materialen waar ze mee werkt.
Het geeft haar werk een tijdloos karakter en de geschiedenis lijkt terug te komen maar wordt “beleefd” in onze moderne tijd met betonconstructies, grote gevels, vloeren, raamdorpels, penanten en lateien. Op locaties te zien in o.a. Stadsdeel Westerpark, in omgeving van Ymere, sluizencomplex Hansweert en in Rotterdam, Tilburg en Groningen.
Decoratie door (on)veranderingen:
“Alles verandert onveranderd” was hier het motto.
Pascal Smelik is kunstenaar en product ontwerper.
Hij heeft een eigen studio “”Studio Pascal Smelik” sinds 2009 in Amsterdam. Thans heeft hij een atelier in Castricum. Hij heeft een eigen collectie opgebouwd en werkt ook in opdracht.
Pascal gaf een bijzondere presentatie en heeft een aantal aansprekende projecten gedaan zoals bijvoorbeeld het project kaarsrecht. Hij laat zich inspireren door bijzondere vormen die volstrekt uniek zijn, zoals je die ziet in de natuur. Hij realiseert dit o.a. door kaarsvet te laten stollen in water en dat vervolgens om te zetten in gietproducten van verschillende materialen van bijvoorbeeld glas en aluminium. (Mis)vorming ziet hij als unieke kunstvormen, zoals de “scheef gegroeide” boom, zie ook de foto’s hierna.
Decoratie door deformatie was hier het motto.
(of bekijk de volledige presentaties op de presentatie pagina)
(of bekijk een videoimpressie van de bijeenkomst)
Comments are closed here.