Beleving van disposables (18-09-2013)
Wim Poelman
Op 18 september vindt in het Materia Inspiration Centre in Amsterdam de avond bijeenkomst
“De Beleving van Disposables” plaats.
Pedro de Medinalaan 5-C, 1086 XK Amsterdam tel. 020 713 0600
Organisator is de Stichting MaterialDesign en de bijeenkomst maakt onderdeel uit van het kwartaalthema van Materia “Leisure”.
Het programma:
17.30 Ontvangst en gelegenheid het Materia Inspiration Centre te bezoeken
18.00 Inleiding door Els Zijlstra, Creatief directeur van Materia
18.15 Visie op het ontwerpen van disposables door Jeroen Verbrugge (Flex Development)
18.45 Pauze en gelegenheid het Materia Inspiration Centre te bezoeken.
19.15 Quality en disposability in de luchtvaart door Marjo Broertjes (Corporate Social Responsibility van KLM)
19.45 Discussie o.l.v. Wim Poelman
20.00 Afsluiting
Het feit dat het onderwerp disposables deel uitmaakt van het thema leisure is niet verwonderlijk. Bij leisure hoort convenience en wat is meer “convenient” dan spullen die je na gebruik kunt weggooien. De wereld van disposables is enorm en groeit nog steeds en hierbij gaat het lang niet alleen om verpakkingen. In de medische wereld wordt veel gebruik gemaakt van disposables in de vorm van injectienaalden, meetstrips, operatie hulpmiddelen enzovoort. Hierbij is vooral steriliteit het argument, evenals in de voedingsmiddelenindustrie. In zware industrie wordt gebruik gemaakt van wegwerpoverals, maar ook van vorm- en montagehulpmiddelen zoals mallen en trays die na gebruik weggeworpen worden.
De horeca spreekt wellicht het meest aan als het gaat om disposables. Bij fast food ketens vinden we niet anders, maar ook elders doen disposables hun intrede, onder andere in het kader van vandalisme. Er zijn inmiddels bars waar bier niet meer in ‘echte’ glazen mogen schenken omdat deze als wapen bij vechtpartijen kunnen worden gebruikt. Bij popconcerten is dit al lang het geval. Veel aandacht wordt derhalve geschonken aan recyclebaarheid van de pet-bekers. Een inname-automaat voor dit doel is onlangs gepresenteerd ter gelegenheid van de Beleving van Afval.
Flex Development
Een Nederlands ontwerpbureau dat veelvuldig betrokken is geweest bij de ontwikkeling van disposables is Flex Development. Bij veel van haar projecten is er een wel zeer expliciete link tussen disposables en beleving. De koppeling van het begrip disposables aan lage kwaliteit heeft voor Jeroen Verbrugge, mede-eigenaar van Flex, nooit bestaan. De kwaliteit zit daarbij niet in de hoeveelheid en het soort materiaal, maar veeleer in de functionaliteit, ergonomie en de identiteit. In gevallen ontstaat die identiteit als gevolg van de ergonomie en de functionaliteit. Een mooi voorbeeld is de afgebeelde Flexa verfemmer.
Jeroen Verbrugge zal zijn visie op het ontwerpen van disposables, inclusief materiaalkeuze met ons delen.
KLM
In de luchtvaart heeft het aspect disposables de volle aandacht, met name bij KLM. In de luchtvaart gelden immers bijzondere eisen voor gebruikte cateringmaterialen. Uiteraard spelen kosten en gewicht een centrale rol, maar daarnaast is kwaliteit een aandachtspunt. Een interessante vraag is “Quality en disposability” samen kunnen gaan. En daaraan gekoppeld is er de vraag in welke gevallen je wél of niet gebruik maakt van disposability, of dat je een tussenvorm kiest, te weten vervanging na een gedefinieerd aantal keren gebruik. De vraag is ook wat beter is vanuit milieutechnisch oogpunt.
Over dit onderwerp zal Marjo Broertjes, specialist Corporate Social Responsibility (CSR) van KLM het een en ander toelichten.
Discussie
Uiteindelijk gaat het bij elke Beleving om de discussie. Er wordt ruim tijd genomen om met de sprekers in te gaan op het gepresenteerde.
U kunt zich aanmelden op onze site: www.materialdesign.nl
Comments are closed here.